Nissan Global Headquarters


The project, in short

Natural ventilation systems and exterior louvers have been introduced to high-rise office buildings, providing a passive environmental control function.

In high-rise buildings to date, complete natural ventilation has frequently been provided on each floor, but in the present scheme an external void is provided in the center of the building, in an attempt to construct a gravity ventilation and wind powered ventilation system together with a natural ventilation system. The results of actual measurements showed that natural ventilation of two changes per hour were obtained.

Exterior louvers in Japanese architecture resemble blinds, and by effectively arranging the louvers direct solar radiation can be shielded without lowering the blinds, producing workspaces where panoramic open views can be constantly obtained.


Go to top

Project name Nissan Global Headquarters
Type (new/renovation) New
Designer(s) Takenaka Corporation
Owner(s) Nissan Motor Co., LTD.
Developer(s) -
Year of construction 2009
Address, Country Yokohama City, Japan
Building life span 30 years
Heating-degree days 900
Cooling-degree days 130
Project gross area above ground [m²] 76.632,13
Project gross area (including below ground) [m²] 92.102,89
Site area [m²] 10.000,14
Stories (above grade) 22
Occupancy type(s) Office
Typical building population 2600
Number of operating hours / year -
Assessment phase Design
Assessment tool CASBEE
Rating BEE=5,6 Rank: S

Go to top