Tripark-Hines Las Rozas


The project, in short

The project consists of a building with an unitary image as a whole. It is fragmented in three blocks in order to adapt itself to the slope of the terrain. The three blocks are separated from each other by closed courtyards. They generate a layout of full and empty spaces, in alternate positions, boosting the presence of light inside the offices. Functionally, each of the blocks is shaped with two sections of offices attached by a center-core of vertical access. These cores are divided into three parts by courtyards placed in intermediate positions.

The longest façade is designed by the premise of displaying a unitary building. Thus, there are some elements connecting the blocks in between the courtyards and closing them to the exterior. With the aim of watching the energy efficiency, each façade presents a different skin-like design, taking advantage of the northwest-southeast axis. The design is exhaustive in the search for materials to control solar reflectance keeping visual transparency, adopting constructive solutions with stressed fabric.

The design of the enclosure, as well as the indoor air quality and the choice of HVAC systems, have led the building to be selected as one of the few to be assessed by the VERDE tool, measuring its environmental performance.


Go to top

Project name Tripark-Hines Las Rozas
Type (new/renovation) New
Designer(s) Gabriel Allende Gil de Biedma
Owner(s) Hines
Developer(s) Acciona
Year of construction 2006-2009
Address, Country José Echegaray 6, Las Rozas, Madrid, Spain
Building life span 50 years
Heating-degree days 1150,69
Cooling-degree days 576
Project gross area above ground [m²] 33.164,96
Project gross area (including below ground) [m²] 72.319,77
Site area [m²] 40.278,30
Stories (above grade) 4
Occupancy type(s) Office
Typical building population 2978
Number of operating hours / year 3380
Assessment phase Construction
Assessment tool VERDE
Rating 5

Go to top